Neem contact op

Actualiteiten

Onderzoek: zzp’ers en hun pensioen

De zzp’er moet al zijn boontjes zelf doppen. Eigen klussen, eigen administratie, eigen verzekeringen… en het eigen pensioen. Want ook al doen heel veel ondernemers dagelijks wat ze het allerleukst vinden: er zijn er maar weinig die tot hun 85e willen blijven werken. Alle reden dus om het pensioen tijdig op een rijtje te hebben. Maar hoe goed zijn zzp’ers eigenlijk voorbereid?

Pensioeninzicht
Wie inzicht wilt in zijn pensioen moet op onderzoek uit. Inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl, online research doen, in gesprek gaan met een adviseur… kan allemaal. Het goede nieuws: heel veel zzp’ers doen dit al. 52% van alle zzp’ers weet namelijk hoeveel geld er nodig is om later een beetje prima rond te komen.

Het slechte nieuws: de andere 48%. Die heeft namelijk niet helemaal (of helemaal niet) op een rijtje hoeveel geld er straks precies nodig is op de oude dag. En wie niet weet hoeveel hij nodig heeft, weet ook niet wat hij daar nu voor moet doen.

Hoe komt u er dan achter hoeveel u precies nodig heeft? Simpel: actie ondernemen. Dus
inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl, in gesprek gegaan met een financieel adviseur of informatie inwinnen bij vrienden of kennissen. 22% van alle zelfstandigen moet die eerste stap trouwens nog zetten.

Pensioenstress
Kunnen we missen als kiespijn. Toch piekeren zzp’ers flink wat af over hun pensioen. Slechts een op de vijf zzp’ers (21%) maakt zich helemaal geen zorgen of hij als pensionado nog wel dat Netflix- of sportschoolabonnement kan betalen. Al is dat natuurlijk niet meteen goed nieuws: misschien steekt een op de vijf zzp’ers wel gewoon zijn kop in het zand.

En die andere vier op de vijf zzp’ers? Die maken zich (terecht) wel druk om hun pensioen. 4 procent van alle zelfstandigen maakt zich ernstig zorgen en slaapt dus echt slechter door pensioenstress. De overige 75% piekert in mindere mate weleens over het pensioen.

Pensioenmaatregelen
Veel pensioenstress dus. En dan verwacht u natuurlijk dat zelfstandigen massaal oppotten voor hun oude dag, maar die vlieger gaat niet op. Hoewel 2% van alle zzp’ers liefst 40 tot 50 procent (chapeau!) van het inkomen oppot, zet 38% nog helemaal niets opzij. Inderdaad: 38%.

Ter vergelijking: bij mensen in loondienst ligt dit aantal ongeveer hetzelfde (37%). Maar de nood is voor zzp’ers wat hoger, want zij kunnen niet rekenen op een goede cao of een prima pensioenregeling via de baas. Veel zzp’ers dreigen daarom straks in de pensioenpenarie te komen zitten.

En dat terwijl sparen of beleggen voor het pensioen via een lijfrente tegenwoordig reuze eenvoudig is.  Én heel voordelig (want: heel veel belastingvoordeel). Dat is bekend bij 60% van alle zelfstandigen, maar slechts 26% doet ook echt wat met die kennis en bouwt daadwerkelijk pensioen op via een lijfrente.

Pensioenverwachtingen
Ziet u nu donkere wolken boven het pensioen van zelfstandig ondernemend Nederland? Wij zien ze ook. En veel zzp’ers maken zich óók terecht zorgen, maar over het algemeen zien veel ondernemers hun pensioen wel rooskleurig tegemoet. Meer dan de helft van hen (55%) denkt op de oude dag namelijk dezelfde levensstijl te kunnen hanteren als nu.

En liefst een derde (33%) verwacht vóór zijn of haar 65e al met pensioen te kunnen. Dat gunnen we hen van harte, maar er lijkt een serieuze kloof te bestaan tussen de verwachtingen en de realiteit. De zzp’er van nu heeft dus een goede reden om zijn pensioen eens serieus onder de loep te nemen.

 

Wilt u meer weten? Laten we dan een gesprek plannen. Vul het contactformulier in voor het maken van een afspraak.

U kunt ons ook bellen op 0162-820228 of stuur een mail naar info@pura.nl

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

Pensioen opbouwen. Dat is tegen onze natuur!

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

De laatste jaren worden we om de oren geslagen met kortingen op pensioenen, stijging van de AOW-leeftijd en dalende pensioenpremies. Niet iets waar de gemiddelde Nederlander warm van wordt. Sterker nog, het zorgt eerder voor nog meer onverschilligheid over onze oude dag.

Zonde, want pensioen is een fase in het leven die mooi kan zijn. De periode waar u op een prettige manier de laatste decennia van uw leven beleeft. Dus wél op die tropische stranden, op de fiets of door wat vaker uit te slapen. Het is belangrijk om te zorgen dat uw pensioen de moeite waarde is.

Waarom doen we zo weinig aan ons pensioen?
Naast de negatieve perceptie is het voor ons brein ook nog eens heel lastig om in actie te komen voor later. U kent de onderzoeken misschien wel waar u gevraagd wordt te kiezen. 1.000 euro nu of 1.100 euro over één jaar. Wat zou u kiezen?

De grote meerderheid kiest voor 1.000 euro nu. Dit is vergelijkbaar met nu een vakantie boeken of nieuwe auto kopen in plaats van geld opzij zetten voor later. Ons brein gaat voor directe beloning. Dit is logisch, want toen we nog leefden als jager en verzamelaar kozen we altijd voor de directe vangst. We lieten een hert echt niet leven in de hoop dat die later alsnog langskwam, maar dan een stuk dikker, om deze vervolgens met onze pijl en boog te schieten. Deze manier van denken en doen zit nog steeds in ons systeem. Daardoor zetten we dus te weinig geld opzij, want het ligt veel te ver in de toekomst.

Een andere oorzaak is dat we ons niet kunnen verplaatsen in onze eigen toekomst. Dit voelt bijna alsof u aan de toekomst van iemand anders denkt. Als u bijvoorbeeld denkt aan het leven van een bekende zanger, politicus of sporter, dan kunt u prima een beeld vormen. U stelt zich voor hoe het leven van hem of haar eruit ziet. Omdat u diegene (waarschijnlijk) niet persoonlijk kent, gebruikt u uw fantasie. Het deel van uw hersenen dat deze fantasie creëert, gebruikt u ook als u denkt aan uw eigen leven in de toekomst. Daardoor denkt u in feite aan iemand anders. Logisch dat we te weinig in beweging komen, want we willen geen dingen voor ‘iemand anders’ doen.

Wat kunt u wél doen?
Een manier is om uw pensioen nu al te beleven. Hoe ziet u uw oude dag? Beleef het op een manier waarop voorpret ontstaat, zoals met een vakantie. Als u nu al kunt genieten van de tijd die komen gaat, wordt het makkelijker actie te ondernemen. U bent dan bezig met de reis en minder met de bestemming.

De actie voor pensioen is bijna altijd hetzelfde: u moet geld opbouwen voor later. Dit kan op verschillende manieren, zoals in een lijfrente, beleggen of het aflossen van de hypotheek. Het doel is hetzelfde: zorgen dat u voldoende vermogen heeft om te genieten in de tijd dat u het ook verdient.

 

Wilt u meer weten? Laten we dan een gesprek plannen. Vul het contactformulier in voor het maken van een afspraak.

U kunt ons ook bellen op 0162-820228 of stuur een mail naar info@pura.nl

Contact Opnemen

Interesse? Neem contact op!